Frågor & Svar om

Diodlaser LinScan 808 för hårborttagning

Är håret borta för alltid med Diodlaser-hårborttagning? 

Det finns inget som heter permanent hårborttagning utan man säger istället permanent hårreducering. Man kan aldrig säga att man inte får tillbaks något hår. Vid hormonella förändringar etc kan hårceller stimuleras och på så vis kan ny hårväxt börja växa. Lång forskning visar att hår som behandlats med Diodlaser 808 IPL inte växer tillbaks. Däremot kan håranlag som slumrat aktiveras på grund av hormonell påverkan såsom efter klimakteriet. Det rör sig då om helt nya hårstrån. Det som vi lyckas reducera bort är borta för alltid.

När ser man resultat med Diodlaser-hårborttagningen?

Cirka 15-20 dagar efter första behandlingen kan man se ett märkbart behandlingsresultat på 30% hårreducering. Hårstrån från vilande hårsäckar påverkas inte utan växer upp efter två till tre månader efter behandligen. Då är det dags för nästa hårborttagningstillfälle med diodlaser.

Kan alla  hudtyper och hårtyper behandlas med Diodlaser-hårborttagning? 

Alla hudtyper i patriz skalan 1-6

Ju mörkare hår och ljusare hud desto snabbare och bättre behandlings- resultat får man. Hårborttagning är en effektivare metod på tjockare hår än på tunt hår. Håret måste alltid innehålla melanin (pigmentet som ger hårstrået dess färg) för att hårborttagningen ska vara effektiv. Därmed fungerar inte metoden på vita (väldigt ljusa hårstrån).  Även rött hår kan vara svårt att behandla då det innehåller mindre pigment. 

Riktigt mörk hud går inte att behandla med laser hårborttagning  då den mörka huden absorberar energin eftersom den innehåller mycket pigment i huden. En viktig regel för hårborttagningen är att håret alltid måste vara mörkare än den omgivande huden. Som vi skriver ovan finns det hårtyper/hudtyper som inte reagerar på hårborttagningen med det pulserande Diod-ljuset. Det är därför viktigt att man har realistiska förväntningar inför hårborttagningen med laser.

 I dagsläget är det bara diatermi och vaxning som fungerar på vita strån.

 

Vilka delar av kroppen kan behadlas med Diodlaser- hårborttagning med?

Diod laser 808 linScan hårborttagning  har inga begränsningar vad gäller behandlingsområde, utan fungerar lika bra i ansiktet som på kroppen. Man behandlar inte slemhinnor, eller för nära ögon. Fråga din laser/hudterapeut vid konsultationen.

Finns det några biverkningar med Diodlaser-hårborttagning?

Komplikationer med Diod hårborttagning är ovanliga. I vissa fall uppstår en punktformig och lokaliserad irritation med rodnad, klåda, svullnad och värme kring varje hårsäcksmynning som ett resultat av hårborttagnings-behandlingen. Detta försvinner i regel inom ett par minuter upp till ett par dagar. Man kan återgå till sina normala aktiviteter direkt efter diodlaser- hårborttagnings behandlingen. I sällsynta fall kan brännskador uppstå. Detta sker framför allt vid behandling av kraftigt pigmenterad och solbränd hud. Brännskadan är ytlig och går lätt att behandla. I vissa fall kan det uppstå en övergående och tillfällig ökning (hyperpigmentering) eller minskning (hypopigmentering) av pigmenten inom det behandlade området. Denna pigmentförändring är inte bestående utan huden återfår sin normala färg efter en tid. Inga bestående biverkningar har rapporterats.

 

Är Diodlaser hårborttagningen smärtsam?

Hårborttagningen  är  smärtfri jämfört med vaxningsmetoder och diatermi. Diodlaser pulsen brukar kännas som en lätta nålstickningar. Uppfattningen om hur det känns varierar från patient  till patient, vissa personer är mer känsliga än andra för hårborttagningen med laser. Det kan kännas som ett kortvarigt stick i huden efterföljt av värme. Känns det som att värmen ligger kvar och bränner så talar man om detta för laser/hudterapeuten  och styrkan justeras. Många tycker inte att det känns över huvudtaget.

 

Varför måste man behandla flera gånger med Diodlaser- hårborttagningen?

Hårets växtfaser spelar en stor roll vid hårborttagning. Håret genomgår ständigt tre växtfaser; anagen, katagen och telogen. Växtfaserna kan variera från individ till individ. Den anagena fasen är hårets växtfas och det är bara hår som är i denna fas som reagerar på behandlingen med diodlaser. I den anagena fasen är hårroten i kontakt med papillan som ger roten näring och det är denna vi vill förstöra. Procentdelen av hår i den anagena fasen varierar stort mellan olika delar av kroppen.

I genomsnitt är cirka 30% av kroppshåret i den anagena fasen. Vid varje behandling förstörs normalt 60-90% av hårsäckarna i den anagena fasen. I genomsnitt krävs det ca 4-10 hårborttagnings-behandlingar med laser för de flesta att bli nöjda, och då under optimala förutsättningar (ljus hud med mörka och grova hår).

Ett hårstrå växer under en viss tid för att sedan vila några månader innan det ramlar av. Hår växer och vilar olika länge på olika delar av kroppen, och detta är dessutom individuellt från patient  till patient. När man behandlar ett område så vet man inte vilka hår som befinner sig i växtfas (anagen fas) eller i vilofas (katagen fas). Behandlingen tar endast på de växande håren. Man måste därför upprepa hårborttagnings-behandlingen på samma område vid flera tillfällen.

 

Hur många Diodlaser- hårborttagnings-behandlingar behövs det?

Det är nödvändigt att man upprepar hårborttagningen med laser eftersom endast hårstrå i tillväxtfas behandlas. Man får en successiv uttunning av hårväxten. Hur många hårborttagnings-behandlingar som behövs är individuellt och varierar beroende på vilket område som behandlas samt på hårets färg och tjocklek. I genomsnitt krävs det 4-10 hårborttagningar laser på en patient som är optimal, det vill säga har ljus hud med grova och mörka hår. Är någon av parametrarna ej optimal får man eventuellt räkna med fler hårborttagnings- behandlingar. Självklart är det upp till patienten själv att bestämma när man känner sig nöjd, vissa vill endast tuna ut hårväxten.

 

Vid riktigt kraftig hårväxt, till exempel skäggväxt, kan det också krävas fler hårborttagnings behandlingar på grund av att man här måste gå igenom många faser innan en uttuning märks. Värmeutvecklingen i huden blir ofta stor när håren sitter så tätt och är så kraftiga att man också får anpassa styrkan på hårborttagnings-behandlingen. Mjukt, fjunigt hår i ansiktet är också svårare att behandla och kan kräva fler behandlingar. I vissa fall avråder man behandling av tunna och fjuniga hår. Detta görs när man är osäker på att hårstrået verkligen kan absorbera tillräckligt med energi för att förstöra dermal papilla (bindvävspapillen).

 

Behandlingstiden för diod laser-Hårborttagning?

Det beror helt på vilket område som ska behandlas. En överläpp tar endast ett par minuter, medan armhålorna tar ca 5 min. Har man dessutom rakat innan behandlingsområdet så vinner man ytterligare tid.

 

Hur går behandlingen till med hårborttagning med diodlaser?

För att du inför Hårborttagnings-behandlingen ska få mer ingående information bokas alltid en tid för konsultation som är kostnadsfri på din klinik. Laser/hudterapeut går då igenom behandlingen steg för steg. Ibland görs ett test på ett begränsat område för att man skall få känna hur det känns, se hur effekten blir när håren ramlar av eller för att se om behandlingen fungerar på just dina hår eller din hud. Efter utvärdering av testet så kan dina behandlings-tillfällen påbörjas.

Diodlaser bygger på en ny laser scanning teknik som scannar och kyler ner huden innan laser strålen aktiveras. 

Man ligger bekvämt på en behandlingssäng under hela hårborttagnings-  tiden. Du får bära skyddsglasögon under hårborttagningen för att säkerställa att laser inte irriterar dina ögon.

Det är viktigt att man har en dialog med laser/hudterapeuten och talar om ifall något känns obehagligt. Hårborttagnings-behandlingen utförs sedan omsorgsfullt av utbildad personal. Det oskadliga, långvågiga röda ljuset absorberas av pigmentet (melaninet) i hårstrå och hårsäck och omvandlas till värme.

Vid 70°C förstörs proteinet i de hårceller och hårsäckar som befinner sig i den aktiva fasen av växtcykeln. Därmed kan inte nytt hår bildas igen.

 

Vilka är kontraindikationerna på Diod laser-hårborttagning?

  • Tidigare hudtumör (melanom, skivepitelcancer och basaliom)
  • Diabetes typ 1
  • Svår diabetes typ 2
  • Graviditet och amning
  • Keloidtendens och hypertrofisk ärrbildning
  • Pågående infektion i behandlingsområdet
  • Melasma / Kloasma
  • Inte nära ögon
  • Inte över tatueringar eller permanent make-up
  • Medicinering med fotosensitiva läkemedel som roaccutan/akne
  • Tidigare reagerat med hyperpigmentering (t.ex vid ärr eller brännskada)
  • Solbränna
  • Stora åderbråck
  • Ej direkt över läppar eller bröstvårtor

 

Om jag har en tatuering och vill ta bort hår i tatueringen, fungerar det?

Huden är mättad med pigment och färg i en tatuering och i permanent make-up. Vissa färger innehåller olika metallämnen. Ljuset söker sig till allt pigment som är mörkare än omgivande hud, och reaktionen kan bli väldigt kraftig för en hårborttagning. Man skall aldrig behandla över eller för nära en tatuering eftersom  du kan få en brännskada på behandlingsområdet. Diodlaser hårborttagningen är inte lämpat för att ta bort tatueringar.

 

Jag har inåtväxande hårväxt, kan man behandla dem med Diodlaser ?

Ljuset går ner i hudens olika lager, upp till 5 mm och absorberas av det melanin det stöter på. Man kan behandla inåtväxande hår lika effektivt som andra hår, förutsatt att håren innehåller melanin, ej är för tunna och befinner sig i den växande fasen.

 

Vad händer om jag solar före diodlaser hårbottagning?

Har man vistats i sol eller solarium så har man aktiverat sitt melanin i huden och melaninhalten ökar. I samband med detta ökar risken för brännskada betydligt. Man skall helst vara så blek som möjligt, och inte ha solat på minst 4 veckor innan en diodlaser hårborttagning.

 

Vad kan man förvänta sig efter en diodlaser -hårborttagning?

Direkt efter din Diodlaser hårbottagning  kan huden kännas varm och du kan få en lätt rodnad. Man kan ibland uppleva en lätt stickande känsla. Detta är ett tecken på att laser hårborttagningen varit effektiv och detta avtar inom några timmar och huden normaliseras. Oftast känner man inget obehag efter diodlaser hårborttagningen och du kan utan problem fortsätta med dina vanliga aktiviteter.

 

När ser man resultat efter en Diodlaser-Hårborttagning?

Ofta fortsätter håren att växa ett par dagar efter Diodlaser-hårborttagningen eller så stannar de av. Håren lossnar på hårbottagningsområdet efter ca 2-3 veckor, när den lilla hårresarmuskeln släpper resterna av det som ligger kvar i hårsäcken. Då först kan man se det färdiga resultatet av en diodlaser hårbottagningen. Vilande hårsäckar påverkas inte av hårbottagningen utan bildar nya hår som vanligt. Man kan därför få hår på hårborttagningsytan igen, men då är det nya hårsäckar som hamnat i växande fas (anagen), dessa strån syns som sporadiskt utspridda strån. Efter ca 1 till 1,5 månad är det dags för nästa hårborttagningstillfälle med laser . (På vissa väldigt kraftiga hårstrån kan man direkt se en effekt på att håren nästan skjuter ut ur huden och blir som små svarta brända strån, doften är typisk för bränt hår. Då ser man direkt att håret lossnat). Det bästa sättet att se resultatet av respektive hårborttagnings-behandling är att låta håren växa för att sedan lossna inom ett par veckor. De hår som fortsätter att växa ger en tydlig gräns på vad som behandlats och ifall något missats. Opera Kliniken erbjuder en efterkontroll av det behandlade områden med laser. 

 

Varför skall jag välja Diod-hårborttagnig istället för IPL?

  • Dioden LinScan 808 är den senaste metoden för hårborttagning.
  • Säker och  stor behandlingsyta kan behandlas
  • I stort sätt Smärtfri hårbottagning med diodlaser
  • Inbyggt Cryo kylning laser prisman 
  • Kortare behandlingstid med Diodlaser

Kontakta oss för frågor idyl.

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Gå med vårt Nyhetsbrev för att få del av erbjudanden!

Du finns med i Nyhetsbrevet!