INJEKTIONSBEHANDLINGAR – BOTOX OCH FILLERS

Man kan aldrig hindra uppkomsten av rynkor i ansiktet. Det finns många effektiva behandlingsalternativ med vilka man kan minska eller helt ta bort rynkor i ansiktet. Vilka behandlings metoder är mest effektiva för att ta bort rynkor i varje enskilt fall beror på vilken typ av rynkor det rör sig om samt vad den underliggande orsaken är. Man kan i princip dela in de behandlingsalternativ som finns i sex olika områden

BOTOX & FILLERS på OperaKliniken

Välkommen till Operakliniken, din destination för diskreta och skräddarsydda estetiska lösningar. Med vår expertis inom botox och fillers kan vi hjälpa dig att framhäva din naturliga skönhet och återställa ungdomlig lyster. Vår dedikerade personal arbetar med precision och professionalism för att skapa resultat som är både subtila och imponerande. Ta det första steget mot en förbättrad version av dig själv och boka din konsultation idag på Operakliniken.

SKÖNHETSBEHANDLINGAR VI ERBJUDER

Vi erbjuder ett flertal olika behandlingar inom skönhet och hudvård. Hos oss får du hjälp från början till slut och rådgivning när det behövs. Tillsammans med dig hittar vi den mest passande behandlingen för dina önskemål! 

FILLERS

Boka Fillers

TESSLIFT

Boka Tesslift

TRÅDLYFT

Boka Trådlyft

PRP/PRF

Boka PRP

STAMCELLER

Boka tid

Våra injektionsbehandlingar utförs av:

Marlene Makenzius

Medicine Dr. Leg. sjuksköterska och Barnmorska.

Jian Amiri

Leg. Specialist sjuksköterska.

BOTOX

Botox (botulinumtoxin) är ett läkemedel som har använts i decennier inom neurologi och ögonsjukdomar för injektionsbehandlingar av lokala kramp- och muskelspänningstillstånd i exempelvis ansiktet, nackmuskler, vader och vid hyperhidros (överdrivna svettningar).

 

De senaste 10–15 åren har Botox använts vid förminskning av ansiktsrynkor som orsakas av muskelsammandragningar. Botox är världens mest använda metod för reducering av rynkor och ger i det närmaste omedelbart resultat. Flera olika märken finns på marknaden, exempelvis Dysport, Botox, Boccoture, Azzalure och Vistabel.

Botox kan användas till behandling av rynkor och veck i pannan och i ögonområdet (kråksparkar) och vid nerdragna mungipor och vissa rynkor på halsen. Botox kan även användas vid besvärande arm- och handsvettningar samt vid behandling av migrän.


EXEMPEL PÅ BEHANDLINGSOMRÅDEN

 • Glabella (bekymmersrynkan mellan ögonbrynen)
 • Kråksparkar (rynkor vid ögonvrårna)
 • Arm- och handsvettningar
 • Asymmetri
 • Horisontella rynkor/veck i pannan
 • Ögonbrynslyft
 • Mot migrän
 • Käkar (förminskning)
 • Lyft av överläpp
 • Nerdragna mungipor
 • Gummy smile (synligt tandkött)
 • Rynkor på halsen

Frågor & Svar om Botox

Hur fungerar botox?

Botox blockerar impulsen från nerven till de små ansiktsmusklerna, som orsakar dess linjer och rynkor. Botox förslappar musklerna så att de inte längre kan sammandras. Efter behandling blir huden slätare och mjukare. De obehandlade musklerna påverkas inte, vilket gör att din normala mimik inte påverkas. En del rynkar pannan när de är stressade, koncentrerar sig eller är trötta. Det kan av andra tolkas helt felaktigt som att du är arg eller oroad. Botox får muskulaturen som ger upphov till rynkorna att slappna av. Effekten inträder redan den första veckan efter Injektionsbehandlingen.

Vad kan behandlas med botox?

Botoxbehandlingar används med fördel till att behandla rynkor och veck i pannan samt för att släta ut linjer i yttre ögonvrån, så kallade kråksparkar. Vissa muskler drar dessutom ner ögonbrynet och genom en behandling kan dessa muskler slappna av, vilket ger en öppnare blick. Den senaste utvecklingen inom botoxbehandlingar innefattar bland annat att behandla nerdragna mungipor, och vissa fall även rynkor på halsen. Botox kan med fördel kombineras med andra injektionsbehandlingar för ansiktet, som fillers. Botox kan även behandla besvärande arm- och handsvettningar, samt migrän.

Kan botox förebygga rynkor på ansiktet?

Medlet gör att nervimpulserna blockeras till muskeln och på så sätt kan inte rynkor uppstå. Om behandlingen börjar tidigt, innan ansiktsmuskulaturen har aktiverats allt för kraftigt, kan botoxbehandlingar förebygga uppkomsten av svårare rynkor i ansiktet.

Hur länge varar effekten efter en botoxbehandling?

Effekten av botoxbehandlingen varar i regel mellan 3–6 månader. Den varar längre för varje injektionsbehandling man utför. Ca 2–3 behandlingar per år rekommenderas för att upprätthålla effekten av behandlingen. Hållbarheten efter behandlingen är individuell och varierar mellan olika individer. Efter den första behandlingen kan du behöva en uppföljningsinjektion en s k touch-up.

Finns det några biverkningar med botoxbehandling?

I sällsynta fall kan botox orsaka en övergående svaghet i närliggande muskler. Även rodnad, huvudvärk och klåda är exempel på biverkningar, som dock oftast går över efter någon vecka. Eftersom botoxeffekten är övergående är även eventuella biverkningar oftast övergående. Ett litet ytligt kärl kan gå brista i samband med injektionen, men lägger sig inom några dagar.

Hur går en botoxbehandling till?

Behandlingen är säker och relativt snabb. Mycket små och väldoserade volymer av botox injiceras in med en tunn nål på flera väldefinierade ställen i de små ansiktsmusklerna. Eftersom nålen är så tunn och en mycket liten volym används är obehaget minimalt. För de flesta känns det som ett litet myggbett. Behandlingen tar i regel ca 10–15 minuter och man kan omedelbart återgå till sin dagliga sysselsättning. Man skall undvika att massera det behandlade området då det kan medföra att medlet sprider sig till närliggande muskler, som då blir inaktiverade en tid. Du får köra bil. Kraftigt motionsutövande bör undvikas första dygnet. En del kan märka en lätt rodnad det första dygnet, men för de allra flesta är behandlingen inte märkbar.

Hur säkert är botoxbehandling?

Botox har använts i många år för att behandla många olika sjukdomar, och är därför ett godkänt och välbeprövat läkemedel. Botox är idag ofta använt i kosmetiska och estetiska sammanhang för att reducera synliga linjer och rynkor som bland annat är ett tecken på vårt åldrande.

Kan alla behandlas med botox?

 • Vid besöket görs en bedömning av patientens hälsostatus.
 • Informera behandlaren alltid om din medicinska bakgrund.
 • Patienter som lider av någon neurologisk sjukdom ska inte använda botox.
 • Du får inte ha en pågående herpesinfektion.
 • Du får inte behandla om akne brutit ut på injektionsområdet.
 • Ej vara gravid eller amma.
 • Informera behandlaren om du någon gång fått en allergisk reaktion/chock.
 • Du får inte heller ha en pågående infektionssjukdom eller feber vid behandlingstillfället.
 • Du måste ha fyllt 18 år.

VI ARBETAR ENDAST MED VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN

Det finns olika typer av fillers på marknaden, varav en del är förfalskningar och kopior – Läkemedelsverket varnar för detta. På Opera Kliniken kan du känna dig trygg med vi använder högkvalitativa produkter som vi köper direkt från leverantören. Vi väljer bara de bästa och säkraste fillersprodukterna som finns på marknaden.

Botox – Teosyal – Stylage – Juvederm – Restylane

FILLERS

I fillers finns Hyaluronsyra (HA, Hyaluronic acid, Hyaluronan) som är ett kroppseget ämne som binder fukt i huden. Hyaluronsyran finns naturligt i människokroppen och den bryts successivt ned över tid. Stabiliserad hyaluronsyra är en formbar, geléliknande substans som används för att förbättra, förändra och föryngra hud och ansiktsform.

 

Vi på Opera Kliniken arbetar med flera olika varumärken av fillers-injektioner som Stylage, Restylane, Juvéderm och Teosyal. Dessa är alla baserade på hyaluronsyra och icke-permanenta.

Hos oss på Opera Kliniken gör en läkare eller legitimerad sjuksköterska en bedömning av vilken injektionsbehandling som passar just dig. Bedömningen görs i samråd med dig som kund. Vi går även igenom din hälsostatus och eventuell medicinering. Man bör undvika blodförtunnande läkemedel inför en fillersbehandling. Om du är gravid eller ammande avråder vi från fillersbehandling.

Sedan väljer vi varumärket som passar bäst för ditt behov. Därefter tar vi ett gemensamt beslut om vilken behandling som ska utföras. När det gäller fillersbehandling kan den oftast utföras i direkt anslutning till konsultationen. Vi ser gärna att man ger sig själv betänketid innan man utför fillersbehandling.

EXEMPEL PÅ BEHANDLINGSOMRÅDEN

 • Behandling av mörka ringar under ögonen
 • Utfyllnad av kindben och kinder
 • Ojämn näsrygg eller sned näsa
 • Förstoring av läppar (inkl. amourbåge och konturer)
 • Gummy smile (synligt tandköttet)
 • Acneärr, öronsnibbar, fördjupningar etc.
 • Haka och hakspets (förlängning eller utjämning)
 • Förstoring av käke

Frågor & Svar om Fillers

Hur går en fillersbehandling till?

Fillers injiceras via en fin nål. Placeringens djup och stick beror på vilken typ av fillers som används, område och vilket resultat man vill uppnå med fillersbehandlingen.

Många fillers innehåller lokalbedövningsmedlet lidocain som minskar eventuellt obehag i samband med själva injektionssticket. Även bedövningssalva (emla) kan användas vid behov.

Vad händer efter behandlingen med fillers?

Du ser resultatet av behandlingen omedelbart och i regel innebär den ingen direkt konvalescens utan du kan gå tillbaka till jobbet samma dag.

Det är dock inte ovanligt att injektionsområdet kan bli lite rött och/eller svullet efteråt, vilket är helt normalt. Läkaren kan ge dig något kylande som hjälper till att motverka svullnaden på området. Om ett känsligt område i ansiktet behandlas och man har ökad tendens till blåmärken så är det bra att vara förberedd på att det kan uppstå. Hur länge svullnad, rödhet och eventuella blåmärken sitter i beror på vilken typ av fillers som har använts och vilket område som man behandlar men inom ett par dagar upp till en vecka skall injektionsområdet ha lagt sig.

Den första svullnaden efter en läppfillers kan dröja kvar längre och det är viktigt att tänka på att resultatet direkt efter behandlingen inte ska ses som slutresultatet.

Undvik att ta på det behandlade fillersområdet 6–7 timmar efter fillersbehandlingen. Efter det kan området försiktigt tvättas med tvål och vatten och du kan lägga en lätt makeup. Undvik att utsätta huden för extrem värme eller kyla till svullnader och rödhet lagt sig naturligt.

Vad kostar det fillers behandling?

Det exakta priset avgörs av mängden fillers som används vid behandlingen, och om den kombineras med annan injektionsbehandling. Innan injektionsbehandlingen inleds får du en prisuppgift av din läkare/sjuksköterska.

Kombinationsbehandling med fillers?

Ofta kombinerar man fillerbehandling med muskelavslappnande medel som botox (botulinumtoxin), till exempel ”kråksparkar” i ögonvrån och ”argrynkan” mellan ögonen.

Exempel på vanliga fillersområden som behandlas

 • Behandling av mörka ringar under ögonen
 • Utfyllnad av kindben och kinder
 • Ojämn näsrygg eller sned näsa
 • Förstoring av läppar (inkl. amourbåge och konturer)
 • Gummy smile (synligt tandköttet)
 • Acneärr, öronsnibbar, fördjupningar etc.
 • Haka och hakspets (förlängning eller utjämning)
 • Förstoring av käke

Följande fillersbehandlingar finns för rynkor:

Nasobiala veck (mellan näsan och munnen)
Sura mungipor
Glabella (arg rynkan mellan ögonbrynen)
Marionettlinjer (mellan munnen och hakan)
Rökrynkor (rynkor över läppen)
Utfyllning av linjer, rynkor och veck (inkl. på hals, dekolletage och händer).

Fördelar med fillersbehandlingar?

 • Behandlingen går snabbt och möjlighet till lokalbedövning finns
 • Resultatet kommer omedelbart och konvalescensen är begränsad
 • Din läkare/sjuksköterska anpassar behandlingen efter dina specifika behov så att resultatet blir naturligt vackert

Nackdelar med fillers

 • Resultatet är inte permanent – påfyllning krävs regelbundet för att bibehålla resultatet

   

 • Är man känslig kan blåmärken och/eller svullnad uppstå vid injektionen

Kan alla behandlas med fillers?

 • Vid besöket görs en bedömning av patientens hälsostatus.
 • Informera behandlaren alltid om din medicinska bakgrund.
 • Du får inte ha en pågående herpesinfektion.
 • Du får inte behandla om akne brutit ut på injektionsområdet.
 • Ej vara gravid eller amma.
 • Informera behandlaren om du någon gång fått en allergisk reaktion/chock.
 • Du får inte heller ha en pågående infektionssjukdom eller feber vid behandlingstillfället.
 • Du måste ha fyllt 18 år.

Address

Operakliniken 
Vasagatan 48, Stockholm

Måndag-Fredag 9-18.00
Lördag 10-16.00

Telefonbokning

08-533 300 11

Onlinebokning

E-post

info@operakliniken.se

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Gå med vårt Nyhetsbrev för att få del av erbjudanden!

Du finns med i Nyhetsbrevet!